Zdraví

Vlašský ořech: Jupiterův dar pro naše zdraví

Autor: (jds)

Obrázek

Ve Francii je pražili již před osmi tisíci roky v neolitu, před čtyřmi tisíci let je Babylóňané pěstovali v zahradách královny Semiramis, Římané jim říkali Jupiterův žalud – Jovis glans, středověcí léčitelé je doporučovali na onemocnění mozku a dnes si bez nich téměř nedovedeme představit žádné Vánoce. Jedná se o jádra peckovic ořešáku královského, u nás známá jako vlašské ořechy.

Na hlavu i srdce

„Vlašský ořech je dokonalým zpodobněním lidské hlavy, v němž tvrdá skořápka představuje lebku a vnitřek mozek. Proto jsou ořechové slupky zvlášť vhodné k léčbě poranění hlavy a podporují růst vlasů. Přikládání rozdrcených jader ořechů smíchaných s vínem na hlavu uklidňuje ve velké míře hlavu a mozek,“ napsal ve svém léčitelském pojednání z poloviny 17. století Art of simpling britský bylinář William Coles. A tato paracelsiánská teorie signatur aplikovaná na vlašský ořech skutečně funguje. Na bolesti hlavy doporučují ořechy lidoví léčitelé po celém světě dodnes.

Vlašský ořech podle moderních výzkumů obsahuje velký podíl tuků složených hlavně z nenasycených mastných (tzv. omega-3) kyselin, které jsou zdraví velmi prospěšné. Při jejich konzumaci se totiž snižuje hladina cholesterolu v krvi a ořechy tak pomáhají při regulaci krevního tlaku a při prevenci proti rizikům kardiovaskulárních chorob. Jejich antioxidační účinky podporují trávení a činnost střev a působí dokonce i proti astmatu. Jsou tedy vhodnou součástí běžných diet.

2010-12-06.walnut03.jpg

Léčí nejen ořechy

Máte-li vlastní zdroj vlašských ořechů, můžete využít léčivých vlastností ořešáku královského i z jiných částí, než jsou pouhá jadérka plodů. Lidové léčitelství zná využití i pro listy, slupky i často opomíjené oplodí.

Při žaludečním či střevním kataru pomůže odvar z listů. Ten se připraví tak, že se špetka sušených listů pokrájí na drobné kousky, spaří osminou litru vařící vody, nechá deset minut ustát a přecedí. Pije se ráno, v poledne a večer. Odvar z listí se dá využít i jako kloktadlo při zánětech v krku, protože listy ořešáku mají antiseptický účinek. Mimochodem: z tohoto důvodu také ořešákové listí nepatří na zahradní kompost, jelikož brání přirozenému působení půdních bakterií a rozkladu organické hmoty.

Na zažívací obtíže pomáhá i přeceděný odvar z deseti gramů ořechových slupek vařený 2 minuty ve čtvrt litru vody a při nechutenství doporučovali staří léčitelé požít stopičku likéru z nezralých ořechových plodů. Při žloutence zase doporučovali vinný nálev z listí. Šťáva vymačkaná z čerstvého zeleného oplodí se zase dříve hojně užívala na svrab a některé další kožní choroby.

2010-12-06.walnut01.jpg

Oblíbený pokrm

Asi nejznámějším použitím vlašských ořechů v kuchyni je zdobení vánočního cukroví, případně dortů a jiných cukrovin. Vhodné jsou ovšem i do salátů, paštik, nádivek, kaší a dalších forem kuchyňského umění. Receptů s vlašskými ořechy je vzhledem k jejich celosvětové oblibě ohromné množství, zde přinášíme jeden z nich, použitelný jako poněkud zdravější alternativa vánočního cukroví.

Fíkový salám s vlašskými ořechy

20 dkg fíků, 20 dkg jader vlašských ořechů, 18 dkg cukru (dle chuti i méně), 5 dkg mandlí, šťáva z 1 citrónu, 2 žloutky

Fíky umeleme na masovém strojku, mandle a polovinu vlašských ořechů nasekáme nožem. Druhou polovinu nakrouháme mlýnkem na ořechy. Všechny ingredience smícháme a z vzniklé hmoty uválíme dlouhé válečky, které zabalíme do alobalu a necháme v lednici uležet. Před konzumací rozbalíme a nakrájíme na kolečka.

Publikováno: 6.12.2010, 12:50




 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA